• {{passengers.adults}} {{ passengers.adults === '1' ? 'Vuxen' : 'Vuxna' }}
  • {{passengers.adults != '0' ? ', ' : ''}} {{passengers.children}} Barn (2-11 år)
  • , {{passengers.infants}} Spädbarn (0-23 mån)
  • {{passengers.youths}} {{ passengers.youths === '1' ? 'Ungdom (12 - 25 år)' : 'Ungdomar (12 - 25 år)' }}
  • {{passengers.seniors}} {{ passengers.seniors === '1' ? 'Senior (65 år eller äldre)' : 'Seniorer (65 år eller äldre)' }}
  • {{passengers.students}} {{ passengers.students === '1' ? 'Studenter' : 'Studenter' }}

Max antal passagerare i en bokning

Mariehamn/Åland

Mitt i en av Europas vackraste skärgårdar ligger den lilla hamnstaden Mariehamn, den finska pärlan som upplevs minst lika svensk. På Åland plockar du havtorn, njuter på en av de lyxiga spaanläggningarna eller rockar loss på Rockoff-festivalen som går av stapeln varje år i juli. 

Åland är ett självstyrt och enspråkigt svenskt landskap i Finland med sin egen flagga, den blåbottnade korsflaggan med sitt gul/röda kors. Åland har också egna frimärken, egna registreringsskyltar och en egen toppdomän (.ax).

Sammanlagt bor 28.000 personer på Åland fördelade på 16 kommuner. Av dem bor cirka 11.000 i Ålands enda stad, Mariehamn. Staden grundades 1861 och är idag centrum för näringsliv och politik. Här ligger också Ålands regering som kallas landskapsregeringen.

EN ÖVÄRLD DÄR HAVET ALLTID ÄR NÄRA
Unikt för Åland är den orörda skärgården och de vackert slipade klipporna som får sin röda färg från den åländska rapakivigraniten. Med sina 6.500 öar erbjuder Åland en övärld där havet alltid är nära. Visste du att Åland har flest soltimmar i Norden från maj till augusti?

Kännetecknande för Åland är också midsommarstängerna med sina färgglada midsommarkronor och de gammaldags väderkvarnarna. Du hittar dem till exempelvid Jan Karlsgårdens friluftsmuseum i Kastelholm. Museet visar även hur en typisk åländsk bondgård såg ut vid slutet av 1800-talet.

Information och bilder från www.visitaland.com

I öriket räknas sjöfart, handel, banking, jordbruk och livsmedel till de viktigaste näringarna. Särskilt sjöfarten har alltid varit viktig för Åland och ingen annan näring har nog präglat ålänningarna så mycket som den.

Besök gärna Ålands SjöfartsmuseumMuseifartyget Pommern och Sjökvarteret i Mariehamn för att få veta mer om den spännande sjöfartshistorien.

  • Flyg till Mariehamn/Åland med Air Leap